Wist u dat één op de vijf werkende jongeren vaak of regelmatig stress ervaart over hun werk, zo is gebleken uit onderzoek van het CBS. Dit komt omdat jongeren te veel van zichzelf verwachten, angstig zijn om fouten te maken en een hoge werkdruk. Werkgevers doen er goed aan om alert te zijn bij jonge medewerkers binnen hun organisatie.
Volgens actuele cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het ideaalbeeld van jonge onbezorgdheid bij veel beginnende werknemers ver te zoeken. Van alle werkende jongeren tussen de 15 en 25 jaar zegt maar liefst 21% vaak of regelmatig stress over het werk te hebben. Dit komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen, bij hen ligt het stress percentage nog wat hoger dan het gemiddelde (23%). Jonge mannen scoren gemiddeld lager met 18%.
Jonge werknemers verwachten teveel van zichzelf
Werkgevers die stressproblemen willen voorkomen, kunnen het beste inzetten op coaching en goede taakverdeling. De grootste bronnen van werkstress die jongere werknemers aangeven zijn namelijk te veel van zichzelf verwachten (27%), bang zijn om fouten te maken (24%) en hoge werkdruk door te veel of te moeilijk werk (15%). Verder heeft 24% van de jongeren het gevoel dat de coronacrisis tot meer werkstress heeft geleid. Hierbij speelt mogelijk een rol dat het verplichte thuiswerken jongeren meer op zichzelf heeft teruggeworpen. Het was voor leidinggevenden lastiger om actief de vinger aan de pols te houden. Jonge vrouwen melden vaker dat ze door de coronacrisis meer werkstress hadden dan jonge mannen: 28% tegenover 20%.
Zorgen over jongere werknemers en stress?
Een goede preventieve aanpak vraagt om scherpe analyse: wat veroorzaakt de problemen en wat kunt u eraan doen? Bel 0314 38 13 82 of stuur een mail naar arbodienst@radmergroep.nl Onze deskundigen bieden u graag ondersteuning!
